Kimyon Ağacı
Kimyon ağacı, Kimyonun anavatanı mısır olarak bilinir. Güney Avrupa ve Kuzey Afrika bölgelerinde de yetişen bir ağaçtır. Kimyon ağacının boyu yaklaşık olarak 30/40 cm'ye ulaşabilen 2 senelik bir bitki türüdür. Gövdesi üzerine sıra sıra dizilmiş uzun yaygın yaprakları bulunmaktadır. Gövdesinin ucunda küçük beyaz renkli çiçekleri bulunan kimyon ağacı şemsiye gibi dizilmiştir.
Kimyon ağacı hafif ve narin bir bitkidir ve tohumları açık kahverengimsi bir renktedir. Kimyon ağacının meyveleri birbirine yapışık halde 2 tohum halindedir. Kimyon ağacının meyvesinin hoş bir kokusu ve tadı bulunmaktadır. Türkiye'de dağlık bölgelerde ve ormanlık alanlarda sıkça rastlanır. Kimyon ağacı haziran ayı içinde çiçeklenir temmuz başlarında rengi yeşilden mat kahverengiye döner. Rengi kahverengi olan bitkinin hasadının geciktirilmeden yapılması gerekir. Kimyon ağacının harmanı son derece zordur. Bir işçi günde yarım dekar ile bir dekar arasında hasat yapabilir. Kimyon ağacının yaprakları demetler halinde harman yerine götürülüp hasat yapılır. Çok faydalı ve değerli bir bitki olan kimyon ağacı birçok ülkede kültürlerine alınarak ekimi yapılır ve ilaç sanayisinde kullanılır. Kimyon ağacından elde edilen kimyon öğütülerek kullanılır. Ülkemizde kimyon kullanımı yaygın olmadığı için bu ilgisizliğin giderilip yemeklere baharat olarak daha fazla eklenmesi kimyonun faydaları için önemlidir. Kimyon ağacından elde edilen bu baharat ağır yemeklerin sindirimine yardımcı olduğu gibi lezzete katmaktadır.
Kimyon tüketirken dikkat edilmesi gereken çok aşırı tozda kullanılmamasıdır. Bunun yanı sıra kimyonun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Kimyonun faydaları nelerdir?- Toksin atıcı özelliği vardır,
- Bağırsakların çalışmasını güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır,
- Zayıflatma özelliği bulunmaktadır.
- Gaz söktürücü, ısıtıcı, iştah açıcı ve kuvvet verici olarak kullanılır.
- İdrar söktürür,
- İdrar kesesinde birikmiş olan taşların erimesine yardımcı olarak kullanılır,
- Anne sütünü arttırır,
- Cinsel performansı arttırır,
- Hiper tansiyonda ve sinirsel baş dönmelerinde kullanılır,
- Vücudun nemini alır, kanı inceltir, el ve ayak parmaklarında karşılaşılan uyuşma ve karıncalanmaya iyi gelir.
Kimyonun kullanıldığı yerler- Baharat, Kimyon ağacından toplanan tohumlar kurutularak öğütülür ve yemeklerde baharat olarak lezzetli ve hoş aromasından faydalanılır.
- Çay, şişkinliğe karşı yemeklerden sonra içilen kimyon ağacının tohumu iştah açıcı olarak da yemeklerden 1 saat önce içilebilir. 1 tatlı kaşığı hafif ezilmiş kimyon ağacı tohumunu 10 dakika 1 bardak suyla haşlayıp süzdükten sonra günde en fazla 2 bardak olarak tüketilebilir. Vakti olmayan kişiler kimyon ağacının tohumlarını ağzında çiğneyerek de yararlanabilirler.
Son yıllarda sucuk üretiminde ilaç sanayisinde ve boya sanayisinde sıkça kullanılmaya başlanan kimyon ağaçlarından elde edilen tohumların öğütülmesi şeklinde kullanılır.
19.01.2024 11:09:56
Kimyon Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kimyon Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|