{ "title": "Tane Kimyon", "image": "https://www.kimyon.gen.tr/images/tane-kimyon.jpg", "date": "23.01.2024 06:17:15", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Tane Kimyon; Kimyon Doğu Hindistan bölgesine ait çiçekli, maydanozgiller ailesinden oluşan bir bitki türüdür. Kimyonun tohumları kahverengi - sarı renktedir. Kimyonun tohumları dikdörtgenimsi bir yapıya sahiptir. Ayrıca kimyon hem Türk hem de yabancı mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biridir. Yemeklere hem tat hende güzel bir aroma katmaktadır. Kimyonu baharatçılardan
Tane olarak alıp evde kendimiz öğüterek de tazeliğini korumuş oluruz. Kimyon yaklaşık iki bin yıldır bilinen ve kullanılan bir baharattır.

Tane kimyon kimyon bitkisinin olgunlaştıktan sonra toplanıp kurutulan tohumlardan elde edilir. Akdeniz iklimini seven bir bitkidir. Özellikle mayıs ve haziran ayları arasında, beyaz ve pembeye yakın çiçek açar. Boyları 40-50 cm civarındadır. Meyveleri temmuz ayında olgunlaşmaya başlar. Bu meyvelerde baharat olarak kullanılmaktadır. Tane kimyon Türkiye'de Konya. Ankara, Eskişehir, Niğde de yetişmektedir. Ege ve Karadeniz bölgelerinde de kültür olarak yetişir. Ayrıca kimyon Akdeniz bölgesin de bulunan Mersin, Tarsus ve Adana bölgelerinde de yetişir tane kimyon, baharat olarak da satılır ve kullanılır. Tane kimyonu yıkayıp ayıkladıktan sonra tepsiye sererek ister güneşte ister gölgede arada bir karıştırarak kurutulmalıdır. Çünkü tam olarak kurutulmadan kavanozlara konan tane kimyon zaman içerisinde küflenme yapacaktır. Tane kimyonu hem çay olarak hem de baharat olarak kullanabiliriz.

Tane kimyonun faydaları nelerdir?

Kimyon vücut sağlığı açısından da son derece faydalı vitamin ve mineraller içermektedir. Tane kimyon kalsiyum, fosfor, demir, bakır, magnezyum, çinko ve beta karoten açısından da son derece zengindir. Mide ve karında oluşan gazları giderir, kadınlardaki adet düzensizliğine yardımcı olur ve düzenler. Kas gevşetici özelliği sayesinde kramplara ve kasılmalara iyi gelir. İştahsızlığa iyi gelir, hamilelik döneminde tane kimyondan çay yapılıp tüketildiğinde mide bulantısına iyi gelir. Süt veren annelerin sütünü arttırır. Kimyon yağı ile ağrıyan bölgeye masaj yapılır ise ağrının dinmesine sebep olunur. Özellikle soğuk algınlığında tane kimyonun faydaları oldukça fazladır. Çünkü soğuk algınlığında bağışıklık sistemi güçsüzleşir, vücut direnci düşer tane kimyonun içerisinde bulunan esansiyel yağlar enfeksiyonlara savaşarak vücut direncinin artmasını sağlar. Tane kimyon ayrıca kanser hastalıklarında, uykusuzluğa, basur hastalığında ve kansızlık hastalıklarında da kullanılmaktadır. Tane kimyon bağırsak solucanlarının giderilmesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, şeker ve romatizma hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca kimyon vücudu terleterek zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Tane kimyon nasıl kullanılır?

Kimyon güzel kokusu ve sağlık açısında son derece faydalı bir olması sebebi ile et yemeklerinin vazgeçilmez baharatlarından bir tanesidir. Aslında kimyon tane olarak satılıp tüketildiği gibi toz halinde daha çok kullanılmaktadır.

İltihap ve yaralı bölgenin üzerine kimyon tozunu su ile lapa haline gelecek şekilde hazırlayıp yaralı bölgenin üzerine sarılır. Kimyon çayı yani bir çay kaşığı tane kimyon veya toz kimyonu bir su bardağı sıcak suyun içerisine koyup on dakika kadar demlendirip içildiğinde midedeki sancı ve gaz şikâyetleri azalmış olur.

Tane kimyonun zararları nelerdir?

Kimyonun sağlık açısından bir zararı yoktur. Ancak kullanılan her şey gibi kimyonu da dozunda kullanmak gerekir. Kimyon yağı tane ve toz kimyona oranla daha ağırdır kullanmadan önce bir doktora danışılması gerekir. Kimyon yağı eğer cilde sürülecekse kesinlikle güneşe çıkılmaması gerekmektedir.
" } ] }