{ "title": "Kimyon Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kimyon.gen.tr/images/kimyon-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 11:55:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kimyon Yetiştiriciliği, güzel kokusu ile yemeklerin lezzetine lezzet katan önemli baharat bitkileri arasında yer alan kimyon, son yıllarda yurtdışı ve yurtiçinde sucuk üretiminde, ilaç sanayisinde ve boya sanayisinde kullanılmaktadır. Kazık kök yapısına sahip bu bitki tüketim için genellikle toz haline getirilir. Arazilerin nadasa bırakıldığı dönemlerde kıraç alanlarda nadas alanlarını en aza indirgenmek için ekilmektedir. İran, Özbekistan, Türkiye, Fas, Mısır ve Meksika ülkelerinde yetiştirilmekte olan kimyonun olgunlaşması için gereken gün sayısı yaklaşık 120-130 gün arasındadır. Kimyon yetiştiriciliğinde tohumun ekimi Şubat veya Mart ayında gerçekleşir. Temmuz ayında hasat olgunluğuna erişen kimyonun tohumu ise kahverengine yakın bir renktedir. Pek çok Avrupa ülkesine ihraç edilen kimyon, ülkemizde Ankara, Afyon, Eskişehir, Konya gibi şehirlerde en çok ekilen bitkiler arasında yer almaktadır.