{ "title": "Kimyon Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kimyon.gen.tr/images/kimyon-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 11:55:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kimyon Yetiştiriciliği, güzel kokusu ile yemeklerin lezzetine lezzet katan önemli baharat bitkileri arasında yer alan kimyon, son yıllarda yurtdışı ve yurtiçinde sucuk üretiminde, ilaç sanayisinde ve boya sanayisinde kullanılmaktadır. Kazık kök yapısına sahip bu bitki tüketim için genellikle toz haline getirilir. Arazilerin nadasa bırakıldığı dönemlerde kıraç alanlarda nadas alanlarını en aza indirgenmek için ekilmektedir. İran, Özbekistan, Türkiye, Fas, Mısır ve Meksika ülkelerinde yetiştirilmekte olan kimyonun olgunlaşması için gereken gün sayısı yaklaşık 120-130 gün arasındadır. Kimyon yetiştiriciliğinde tohumun ekimi Şubat veya Mart ayında gerçekleşir. Temmuz ayında hasat olgunluğuna erişen kimyonun tohumu ise kahverengine yakın bir renktedir. Pek çok Avrupa ülkesine ihraç edilen kimyon, ülkemizde Ankara, Afyon, Eskişehir, Konya gibi şehirlerde en çok ekilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Kimyon yetiştiriciliği toprak hazırlığı

Kimyon ekimi, kıraç alanlarda sonbahar yağışlarından sonra toprak alatavda iken arazi sürülerek geçmiş üretimden kalan saplar vb. İle karıştırılmalıdır. Arazinin sürüm işlemi ilkbahara bırakılırsa yağıştan dolayı sürüm için uygun arazi ortamı bulunamayabilir. Kimyon ekimi öncesinde arazideki kazyağı ve tırmık temizlenmesi dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Aksi takdirde ekim sonrası gelişen olumsuzluklar kimyonun ekiminden sonra düzeltilemez. Bu yüzden arazinin temizlenme işlemi çok önemli rol oynamaktadır.

Kimyon yetiştiricili ekim zamanı

Kimyon ekimi Şubat aylarının sonundan Mart ayının 25'ine kadar yapılmalıdır. Tohumlar küçük olduğundan derinlere değil de torağın 1-2 santimetre derinine kadar atmak yeterli olacaktır. Daha derine yapılan ekimlerde çimlenmeden alınan verim azalmaktadır. Mibzerler tarafından ekim yapılmaktadır. Özellikle kurak alanlarda dekara en fazla 1-1,5 kilogram kadar tohum atılmalıdır. Arazilerin kaymak tabakası oluşturmamasına dikkat edilmelidir. Kimyon yetiştiriciliğinde en önemli nokta arazideki yabancı otları kontrol etmektir. Bu nedenle kimyon ekimi öncesi ilaçlanma yapılarak arazi yabancı otlardan arındırılmalıdır. İlaç döküldükten sonra herhangi bir araçla ilacın toprağa karışımı sağlanmalıdır. Mantarlar nedeniyle Alterneria yanıklığı hastalığı oluşan arazilerde kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Kimyon yetiştiriciliğinde bu hastalık önemli ölçüde hasada zarar vermektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi sürekli aynı tarlaya ekim yapılmaması gerekmektedir.

Kimyon yetiştiriciliği gübreleme

Kimyon yetiştiriciliğinde dekara 10-15 kg DAP gübresi kullanılmaktadır. Gübre ile tohum karıştırılır. Homojen bir karışım elde edildikten sonra hububat ekim mibzerinin tohum gözüne konularak ekim yapılır.

Kimyon yetiştiriciliği hasat zamanı ve verim

Kimyon yetiştiriciliğinde hasat zamanı genellikle Temmuz ayındadır. Hasat olgunluğuna gelen kimyon oldukça kırılgan bir şekilde kurur. El ile yolma şeklinde yapılan kimyon hasadından dekarda yaklaşık 70 kilogram verim elde edilebilir. Olgunlaşan kimyon elle yolunduktan sonra 1-2 gün bekletildikten sonra harmanlama işlemi için bir yerde bekletilir. Harmanlama işlemi patoz veya biçerdöver ile yapılabilir.
" } ] }